Ismertem m√°r Davide Taub blogj√°t, n√©ztem m√°r v√©gig leesett √°llal az √©rdekesen megcsavart zak√≥it, viszont amikor most √ļjra szembej√∂tt az oldal linkje √©s kicsivel √©rtŇĎbb szemmel n√©ztem v√©gig a k√©peket, megakadt a szemem az egyik csavart √≠vŇĪ zak√≥ mell√© illusztr√°ci√≥k√©nt felt√∂lt√∂tt szab√°smint√°n, k√ľl√∂n√∂sen a Batman-logo-sz√°rnyon. Nem hagyott nyugodni, √ļgyhogy √°trajzoltam magamnak, hogy meg√©rtsem, mi t√∂rt√©nik itt:

Advertisement

Valamennyit torz√≠t a k√©p, de nem tudom meg√°llap√≠tani, hova √©s mennyit, sz√≥val nem pr√≥b√°ltam kijav√≠tani, csak Sketchben √°trajzoltam a form√°kat √©s a k√©pbŇĎl kiszedhetŇĎ vonalakat √©s jel√∂l√©seket, majd r√°vet√≠tettem a nagyk√∂nyvbŇĎl magamra szerkesztett zak√≥ szab√°smint√°j√°t √∂sszehasonl√≠t√°sk√©nt.

Az ujj√°t a legegyszerŇĪbb meg√©rteni: ott k√©t p√°rhuzamos vonal lenne, azt t√ľk√∂rtengelyk√©nt v√©ve t√ľkr√∂z√∂tt egy √≠vet.

Advertisement

A v√°ll pont annyival meredekebb a h√°tr√©szen, mint amennyivel fennebb fejezŇĎdik be az elejer√©szen: a l√©nyeg az, hogy a teljes kar√∂ltŇĎ ker√ľlete ne v√°ltozzon. √Črdekelne vajon mennyit sz√°m√≠t, hogy √≠gy v√°ltozik a sz√∂g ahogy egym√°shoz illeszkednek, befoly√°solja-e az anyag ny√ļl√°s√°t, stb.

A hátánál az oldalív már cselesebb:

Advertisement

A k√©k vonal az √©n m√©reteimre szerkesztett zak√≥, a z√∂ld pedig egy ugyanilyen frakk h√°ta, ar√°nyosan √°tm√©retezve √©s r√°illesztve: valahol a kettŇĎ k√∂z√∂tt van. Az oldalr√©sz pedig pont annyival sz√©lesebb, mint amennyivel szŇĪkebb a h√°t. Egy√©bk√©nt ez az alkatr√©sz az, ami a legpontosabban r√°helyezhetŇĎ a saj√°t szerkeszt√©sŇĪre:

Advertisement

Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy vajon b√ľntet√©s n√©lk√ľl lehet-e az illeszt√©sek hely√©t √≠gy arr√©bbrakni? A frakk √≠ves h√°ta gondolom sokkal pontosabb form√°z√°st enged meg, mintha nem lenne ott k√ľl√∂n darab, de felt√©telezem, hogy ebben az is szempont, hogy az √≠v pont a lapocka f√∂l√© van ott szerkesztve ‚Äď ha kinnebb teszed, akkor is √ļgy mŇĪk√∂dik-e a form√°z√°sa?

Az elej√©n√©l maradt a legt√∂bb k√©rdŇĎjelem, r√©szben az√©rt, mert nem siker√ľlt el√©g pontosan r√°illesztenem a saj√°t szerkeszt√©sŇĪ zak√≥ mint√°j√°t: felt√©telezem, hogy a k√©p torz√≠t √©s f√©nyk√©pezŇĎg√©p nem volt teljesen merŇĎleges a kartonlapokra. Egyszerre √©s ar√°nyt tartva m√©reteztem √°t a saj√°t m√©r√©seim alapj√°n szerkesztett zak√≥ alkatr√©szeit, √©s itt, ha der√©kn√°l egym√°sra helyezem, se nyakn√°l, se a hossza nem stimmel, pedig a m√°sik k√©t alkatr√©szn√©l majdnem helyes volt az eredm√©ny.

Advertisement

Itt kezdtem el gondolkodni azon is, vajon rajta van-e a varr√°ssz√©less√©g a rajzon: a lifegŇĎ oldalr√©sz nagyvonal√ļ √≠vei annyival sz√©lesebb szŇĪk√≠tŇĎt jelentenek a k√©khez k√©pest, hogy azt felt√©telezem, hogy nincsen. A form√°ja viszont √≠gy is √©rdekes. Az eg√©szet pedig k√ľl√∂n alkatr√©szk√©nt v√°lasztja le, ami majdnem a v√°llt√≥l a mell f√∂l√∂tt megy √°t.

Advertisement

Szeretnék egyszer eljutni arra a szintre, hogy amikor nekifutok én is hasonló átszerkesztéseknek, akkor tizedennyire nézzen ki jól a végeredmény, addig pedig csak szájtátva lesek.