Testreszabás

A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen

Ismertem már Davide Taub blogját, néztem már végig leesett állal az érdekesen megcsavart zakóit, viszont amikor most újra szembejött az oldal linkje és kicsivel értőbb szemmel néztem végig a képeket, megakadt a szemem az egyik csavart ívű zakó mellé illusztrációként feltöltött szabásmintán, különösen a Batman-logo-szárnyon. Nem hagyott nyugodni, úgyhogy átrajzoltam magamnak, hogy megértsem, mi történik itt:

Advertisement

Valamennyit torzít a kép, de nem tudom megállapítani, hova és mennyit, szóval nem próbáltam kijavítani, csak Sketchben átrajzoltam a formákat és a képből kiszedhető vonalakat és jelöléseket, majd rávetítettem a nagykönyvből magamra szerkesztett zakó szabásmintáját összehasonlításként.

Az ujját a legegyszerűbb megérteni: ott két párhuzamos vonal lenne, azt tükörtengelyként véve tükrözött egy ívet.

Advertisement

A váll pont annyival meredekebb a hátrészen, mint amennyivel fennebb fejeződik be az elejerészen: a lényeg az, hogy a teljes karöltő kerülete ne változzon. Érdekelne vajon mennyit számít, hogy így változik a szög ahogy egymáshoz illeszkednek, befolyásolja-e az anyag nyúlását, stb.

A hátánál az oldalív már cselesebb:

Advertisement

A kék vonal az én méreteimre szerkesztett zakó, a zöld pedig egy ugyanilyen frakk háta, arányosan átméretezve és ráillesztve: valahol a kettő között van. Az oldalrész pedig pont annyival szélesebb, mint amennyivel szűkebb a hát. Egyébként ez az alkatrész az, ami a legpontosabban ráhelyezhető a saját szerkesztésűre:

Advertisement

Felmerül a kérdés, hogy vajon büntetés nélkül lehet-e az illesztések helyét így arrébbrakni? A frakk íves háta gondolom sokkal pontosabb formázást enged meg, mintha nem lenne ott külön darab, de feltételezem, hogy ebben az is szempont, hogy az ív pont a lapocka fölé van ott szerkesztve – ha kinnebb teszed, akkor is úgy működik-e a formázása?

Az elejénél maradt a legtöbb kérdőjelem, részben azért, mert nem sikerült elég pontosan ráillesztenem a saját szerkesztésű zakó mintáját: feltételezem, hogy a kép torzít és fényképezőgép nem volt teljesen merőleges a kartonlapokra. Egyszerre és arányt tartva méreteztem át a saját méréseim alapján szerkesztett zakó alkatrészeit, és itt, ha deréknál egymásra helyezem, se nyaknál, se a hossza nem stimmel, pedig a másik két alkatrésznél majdnem helyes volt az eredmény.

Advertisement

Itt kezdtem el gondolkodni azon is, vajon rajta van-e a varrásszélesség a rajzon: a lifegő oldalrész nagyvonalú ívei annyival szélesebb szűkítőt jelentenek a kékhez képest, hogy azt feltételezem, hogy nincsen. A formája viszont így is érdekes. Az egészet pedig külön alkatrészként választja le, ami majdnem a válltól a mell fölött megy át.

Advertisement

Szeretnék egyszer eljutni arra a szintre, hogy amikor nekifutok én is hasonló átszerkesztéseknek, akkor tizedennyire nézzen ki jól a végeredmény, addig pedig csak szájtátva lesek.

Share This Story

Get our newsletter