A hétvégén se készültem el a farmerral. Cserébe viszont beletörtem három varrótűt: vannak azért hátrányai is annak, amikor az ember kialvatlanul és másnaposan megy órára. A képen az aktuális állapot: már csak az övet kell befejezni.

Azon túl, hogy abszolút kezdő vagyok, további akadályokat is lelkesen görgettem magam elé, kezdve már a felhasznált szabásmintával. Az amúgy is aprócska szabásmintapiacnak egy szinte elhanyagolható része a férfiruha*, de még ennek a szűk választéknak a jelentős része is kiesik a rostán, ha figyelembe vesszük vékony alkatomat (29"-es derékbőségű farmert hordok). Egyből az internetre rohantam, mint rohanok ilyenkor, hátha ott nagyobb szerencsével járok, és találtam is egy nagyon szimpatikus friss kanadai kisvállalatot, ami kifejezetten férfi szabásminták árusításával foglalkozik, ráadásul sok képen mutatják (a vásárlók által is elkészített) nadrágokat, szemre pedig egészen nadrágszerűnek tűnt az eredmény. Egy kényelmes chino, milyen remek is lesz kezdésnek!

PDF-ben vettem meg, hogy hamar ideérjen. 35 ilyen A4-es (ok, Letter) lapot tartalmazott a fájl:

Advertisement

Ezekről egyenként kellett levágnom a margót, majd összecelluxoznom, hogy kialakuljon a szabásminta, amit aztán átkopiztam zsírpapírra, amiből aztán az oktatómmal együtt kialakítottuk a végső minta, amit aztán az anyagból kivágtam. Egy kis idő ezzel is elment mondjuk.

(Kézzel-lábbal magyarázok, mert csak érteni értem a zsargont, beszélni még nem tudom. Azt már tudom, hogy az angol szaknyelv megkülönböztet slopert és blockot, aszerint, hogy van-e ráhagyás megadva a mintán, de az alkatrész meg hasonló szavakon még mindig felvihogok. Szóval tuti rosszul fogok itt használni szakkifejezéseket.)

Amikor elmentem anyagot venni (nyilván életemben először voltam méteráru boltban, gondolom már mondanom se kell), nem láttam semmi érdekes anyagot, szinte alapértelmezett válaszként nyúltam a farmer után. Majd legközelebb, gondoltam, majd legközelebb valami érdekesebb anyagot fogok felhasználni, de elsőre jó lesz az unalmas farmer is. Kétszer annyit vettem, mint amennyit az utasítás szerint kellett.

Advertisement

Ha tudtok mindenesetre egy jó méteráru boltot, ahol érdekes / jó / nem túl drága anyagot tudok venni, mindenképpen írjátok meg a kommentekben!

30"-es derékbőség volt a legkisebb a mintán, én pedig 29"-es vagyok, szóval az oktatóm pár gyönyörűen tudatos, begyakorolt mozdulattal átjavította a lemért méreteim alapján. Tényleg szeretnék eljutni arra a szintre, hogy így tudjak mintákat variálni (Azért most, hogy már felpróbáltam a majdnem kész darabot, lesz még hova finomítani a mintát, de tök várom, hogy kidebugolhassam a furcsaságokat belőle a következő darabhoz.) Plusz átrajzoltuk a zsebét farmerzsebre (svédzseb?) az eredeti bevágott zsebet. Ha már farmer, legyen farmer.

Advertisement

De ha farmer, akkor tényleg farmer, és igazán az idő ezzel ment el: nem lehet elkerülni, hogy mindenhol dísztűzés legyen. Ha nincs a zsebeken, a sliccen, a belső száron végig két párhuzamos sárga cérnavonal, akkor nem farmert, hanem valami furcsa öszvért csináltunk.

(Ne menjünk nagyon bele, hogy igazi farmer-e az a farmer, amit egy varrógéppel méretre csinálok, nem feltétele-e az, hogy sorozatgyártott legyen, és célszerszámokkal készüljön, mondjuk mint a lenti videón. Engem az utánzat is bőven szórakoztat)

Advertisement

Ó, majdnem elfelejtettem megmutatni a zsebvásznomat, pedig az fontos, pláne, hogy senki soha nem fogja látni!

Advertisement

Nem a legpuhább tapintású anyag, de legalább olcsó volt szórakoztatóan bolond a mintája. Igen, a színe néz a zsebben befele.

Decemberben összesen egy alkalommal tudtam órára menni, mert a New York-i főhadiszállásom töltöttem két hetet és egy kicsit, azután pedig jött a karácsony-újév-mindenzárvavan háromszög, így most szombaton volt az első alkalom. Innen folytattam

Advertisement

...és eljutottam a poszt tetején található állapotig: bekerült a zipzár, amit ráadásul az eredeti Jedediah mintától eltérően, amiben valamiért nőinadrágosan volt a slicc megoldva, férfinadrágosan csináltam (van az a plusz darab, ami a női változatnál a nagy első alkatrésznek a kinyúló része, a férfinél pedig külön darabként van rávarrva, na az — javaslom, hogy itt a kedves olvasó húzza le a nadrágját és nézze meg alaposan, hogy is néz ki az övé, majd ellenőrizze le opcionálisan egy ellenkezű neműnél is, olyan alapvető kifejezések hiányoznak még a szókincsemből, hogy ennél pontosabban nem tudom elmagyarázni)

Most már tényleg befejezem jövő héten.

És közben elkezdem a második nadrágot, öcsém születésnapjára, ezúttal egy sokkal egyszerűbb, kevésbé díszített fazont, egy egyszerű sötétkék chino-t. Egészen az utolsó lépésekig most már tudom hogy kell csinálni és remélhetően egyedül is boldogulok, de az utolsó lépések teljesen hiányoznak még.

Advertisement

Még pár werkfotó a tumblremen: