Testreszabás

A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen
A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen
lesz jobb kép is, ha elkészülök vele.
lesz jobb kép is, ha elkészülök vele.

Tegnap férceltem össze a fenti képen látható második makettet az alapján a minta alapján, amit a ráírt dátum szerint január 4-én nyomtattam ki: nem megy ez még olyan gyorsan.

Advertisement

Pláne ha először most csinálod először a saját szabásmintát és úgy kell összevadásznod a szabásmintában elrejtett előfeltételezéseket amik a Könyvben szét vannak szórva, vagy talán teljesen kimondatlanok maradtak (hiszen úgyis egyértelmű és akinek szeme van látja?)

Rengeteg kérdőjellel és bizonytalanul indultam neki: abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a méreteket pontosan vettem fel: egyáltalán nem értem ugyanis, hogyan lett a hátán lapockamagasságban 2cm többlet. Szerencsére az Art of Fitting javaslata szerinti javítás nagyon sokat javított rajta (a képen látható lifegő rész szerintem az inkább, hogy az oldalrész egy kicsit széles még talán)

Advertisement
Illustration for article titled Így halad a saját szabásmintájú zakó

A legnagyobb hiba a szerkesztőprogramom kimenetelének a hátán a nyakpont és a hát felső ívének meghatározása, szóval lehet, hogy az előző hibához kapcsolódik ez is valahogy:

Illustration for article titled Így halad a saját szabásmintájú zakó
Advertisement

Ezen a képen a 17-15 kéne legyen a nyakkör ívének hátsó fele (lehetetlenül lapos), a 15-5-4-stb ív pedig a hát görbülete kéne legyen, ez pedig egy gyönyörű puklit rakott a hátamra. Ahogy nézem a többi rendszerben, az 1 (a 15 mellett picivel levő pont) - 4 szakaszt egyenesnek szokták rajzolni inkább. Itt azért cifrázzák meg, mert mér külön két egyensúlyhosszt, amit, ha jól rakom össze, történelmileg azért mondtak le a méréséről, mert nehéz kétszer egyforma hosszra mérni. Nekem úgy látszik egészen biztosan nem sikerült – pláne, hogy próbáltam kicsit masszírozni a számokat, hogy a példa számokhoz hasonlóak jöjjenek ki. Próba után inkább letűztem a púpot és átrajzoltam az eredményét a szabásmintára.

Nagyon sokat dobott a formáján, amikor rájöttem, hogy a kihajtó alatt egy, annak vonalánál egy centivel rövidebb szalagot kéne beraknom, hogy a helyére húzza kicsit az elejét. Erre leginkább ez a Pioneer-tábla érthetőségű illusztráció hívta fel a figyelmem:

Illustration for article titled Így halad a saját szabásmintájú zakó
Advertisement

Ezek után volt egy alapvetően nem rossz, de elég zsákformájú vázam. A mellbőségemhez képest arányaiban keskenyebb a derekam, mint a könyv “normálja”, sokkal jobban hasonlít a “karcsú, sportos” variánsra — azon túl, hogy a sportosság miatt feltételezi egyből a feszes testtartást, amim viszont nem volt. Ugyanakkor elég volt átvenni, mennyivel veszi deréktájban szűkebbre annál a variánsnál (összesen 2,5cm-t oszt el a varrások mentén) és máris elkezdett kinézni valahogy. Lehet még fogom szűkíteni kicsit a hátán, de semmiképp nem zsák már.

Erősíti az elméletet, hogy elmértem valamit, hogy a hónalja túl magasan volt elsőre és emiatt a karom lenyomta az egész oldalrészt, kellemetlen gyűrődéseket okozva. Ezt kivájtam, és mélyítettem aztán mégtovább, miután az előrehajló vállam megoldottam. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy milyen lesz benne mozogni végül, még így is jóval fennebb kezdődik az ujja, mint a bolti zakóimon.

Advertisement

A gallér szabásmintájával sokat küzdöttem számítógépen, aztán végül ceruzával-vonalzóval rajzoltam meg papírra, mint az állatok.

ez még az első makett, amihez menet közben elfogyott az anyag, de amúgy is jobb ötlet volt elölről csinálni.
ez még az első makett, amihez menet közben elfogyott az anyag, de amúgy is jobb ötlet volt elölről csinálni.
Advertisement

Szóval itt tartok most: azt hiszem ezt a második makettet most megcsinálom teljesen, Burda-színvonalon, ragasztóbéléssel, úgy mint az előzőt (csak nyilván jobban). Menet közben amúgy is annyira a szabásminta formájára koncentráltam, hogy teljesen elfelejtettem hogyan kell például zsebet varrni, remek puzzle lesz újra megtanulni.

Azon gondolkodom, hogy ezt válltömés nélkül és minimális béléssel, ilyen laza tavaszias kabát kategóriába szánom: valahogy ha válltömést tennék bele, akkor túl komoly lenne az eredmény. Vagy kéne egy leheletvékonyat tennem bele azért?

Advertisement

A következő projekt pedig mindenképpen #purewool #fullcanvas #bespoke lesz: itt vár már mióta az anyag is, a kit is a proper vászonbetétekkel meg minden, csak szeretném előbb ezt végigvinni hogy legyen mivel menőzzek az utcán.

Share This Story

Get our newsletter