Ha van egy kalap√°csod, minden sz√∂gnek tŇĪnik: igaz√°n az a csoda, hogy mostanig b√≠rtam, hogy elkezdjem lek√≥dolni a szerkeszt√©s folyamat√°t. Volt p√°r fejvakar√≥s pillanatom, az eredm√©nyben pedig vannak dolgok amikben nem vagyok biztos, √©s vannak amikben eg√©szen biztos vagyok, hogy rossz helyen vannak.

A frissen beszerzett k√∂nyv norm√°l testalkatra, norm√°l testtart√°sra, minden tr√ľkk√∂z√©s n√©lk√ľli zak√≥j√°t kezdtem v√©gigbogar√°szni. EgyelŇĎre az √©rdekelt, milyen szab√°lyok ment√©n j√∂n l√©tre a k√©sz forma, esetleg hogyan v√°ltozik a forma a param√©terek v√°ltoztat√°s√°val. T√∂k √©rdekelt az is, hogy a k√∂nyvben a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ vari√°ci√≥k milyen form√°kat hoznak ki ugyanazokb√≥l az adatokb√≥l, √©s l√©v√©n menet k√∂zben, dolgokat felfedezve tanulok leggyorsabban, a legegyszerŇĪbb volt nekifogni √©s kiszerkeszteni, a k√∂nyvben megadott m√©reteket felhaszn√°lva. Ezt:

ElŇĎsz√∂r a 17-es pont meghat√°roz√°s√°n√°l akadtam el. ErrŇĎl seg√≠tŇĎk√©szen annyit mond el, hogy

17/a-17 = h√°ta-egyens√ļlym√©ret + 1cm = 47 +1

de elŇĎtte a 17/a-t nem vezeti be sehol. A 6-b√≥l indul√≥ der√©kvonalon van, de azon bel√ľl hol? Felt√©teleztem, hogy merŇĎleges a 17a-17 a 19-25-re, √ļgyhogy a 6-os egyenest eltoltam a 48 centivel, majd oda tettem a 17-et, ahol a 16-b√≥l indul√≥ egyenes elmetszi. Nagyj√°b√≥l stimmel a rajz, de √∂r√ľltem volna valami biztosabbnak.

Advertisement

Kimaradt a le√≠r√°sb√≥l az 59 √©s a 60-as pont, a t√∂bbi le√≠r√°s szerint ez egy √∂sszesen 1cm sz√©les dolog, az 57-tŇĎl f√©l-f√©l centi t√°vols√°gra. Odaraktam teh√°t.

Lefelejti az 58-as pontot is, ami az 55 karcs√ļs√≠t√°sa. Az illusztr√°ci√≥n akkora az 58-55 t√°vols√°g, mint a 24-25, sz√≥val r√°raktam ugyan√ļgy az 1cm-t.

A legnagyobb fejvakar√°som a 76-os pont, ezt t√©nyleg nem tudom honnan j√∂n, pedig azt√°n az eg√©sz felsŇĎ r√©sze ettŇĎl f√ľgg. Megmutatom k√∂zelebbrŇĎl:

Advertisement

ErrŇĎl egyik zak√≥ szerkeszt√©s√©n√©l sem eml√≠tenek t√∂bbet ann√°l, hogy vonal√©rintkez√©s. A k√∂vetkezŇĎ t√©nyeket tudom r√≥la:

 • A 33-40 szakaszon van
 • 75-76-77 der√©ksz√∂get z√°rnak be
 • a 33-46-36-41-43 vonallal nem p√°rhuzamos a 75-76
 • a 38-76 t√°vols√°g nincs le√≠rva sehol :(
 • a 33-75-79 nem is egy egyenes? hova g√∂rb√ľl az?

Hogy tudjam befejezni, lecsaltam √©s a 38-ra raktam a 76-ot. EttŇĎl is, de valami m√°st√≥l is nem stimmel m√©g a v√©geredm√©ny.

Advertisement

A k√∂vetkezŇĎ l√©p√©s a hib√°k levad√°sz√°sa ut√°n a kar√∂ltŇĎ √≠v√©nek kital√°l√°sa lesz. Ezt term√©szetesen sehol nem √≠rj√°k le, hogy is k√©ne megform√°zni, mindenhol egy mag√°t√≥l √©rtŇĎdŇĎ k√©sz form√°t mutatnak csak, nekem pedig valami pontosabb k√©ne.

UPDATE: van egy tippem hogy hogy is kellene formálni, le is cseréltem a tetején a képet hozzá. a hátánál tuti nem stimmel még az ív.

Egyéb tanulságok:

 • A k√∂nyvben mindegyik zak√≥ szerkeszt√©s√©n√©l ugyanazok a pontok vannak, csak a seg√©dv√°ltoz√≥k m√©rt√©ke k√ľl√∂nb√∂zik. Itt t√©nyleg egy rendszer van a h√°tt√©rben!
 • Mindegyik zak√≥hoz m√°sf√©le kihajt√≥t rajzol, t√∂k tetszik ahogy elrejti ezt az inform√°ci√≥t.
 • Nagyon √∂r√ľln√©k, ha minden der√©ksz√∂gn√©l odatenn√© azt a pici p√∂tty√∂t, mert √≠gy egy kicsit elbizonytalan√≠t, hogy lefelejtette-e vagy t√©nyleg nem szabad der√©ksz√∂gnek vennem a rajzon dolgokat.
 • M√©g mindig egy√°ltal√°n nem l√°tom, hogy mennyi az eredm√©nyben a kora divatja (azon t√ļl, hogy a konfekeci√≥ruh√°s r√©szn√©l megjegyzi, hogy 1971 divatos zak√≥ja egy picit elt√©r az itt le√≠rtt√≥l) √©s mennyi az √°lland√≥ ‚ÄĒ egyelŇĎre tegy√ľk z√°r√≥jelbe, hogy az eg√©sz kortalan, √°lland√≥ divat mekkora hazugs√°g, de az√©rt fontos lenne, hogy ha egyszer elk√©sz√≠tek valamit belŇĎle, hordhat√≥ √©s nem nagypap√°t√≥l √∂r√∂k√∂lt legyen az eredm√©ny.
 • T√∂k √©lvezem ezeknek a kibogar√°sz√°s√°t, remek fejt√∂rŇĎ.
 • Butas√°g volt a centiben megadott param√©tereket egy az egyben be√≠rnom, √≠gy belebotlottam a javascript lebegŇĎpontos sz√°m√°br√°zol√°s√°ba. √Āt k√©ne √≠rnom mindent mm-be.
 • Kicsit bosszant, hogy ezek a g√∂rb√©k csak √ļgy lesznek, de legal√°bbis nem mondj√°k meg sehol, mi alapj√°n n√©znek pont √ļgy ki.