Testreszabás

A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen
A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen

Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni

Illustration for article titled Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni
Illustration for article titled Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni
Advertisement

Ha van egy kalapácsod, minden szögnek tűnik: igazán az a csoda, hogy mostanig bírtam, hogy elkezdjem lekódolni a szerkesztés folyamatát. Volt pár fejvakarós pillanatom, az eredményben pedig vannak dolgok amikben nem vagyok biztos, és vannak amikben egészen biztos vagyok, hogy rossz helyen vannak.

A frissen beszerzett könyv normál testalkatra, normál testtartásra, minden trükközés nélküli zakóját kezdtem végigbogarászni. Egyelőre az érdekelt, milyen szabályok mentén jön létre a kész forma, esetleg hogyan változik a forma a paraméterek változtatásával. Tök érdekelt az is, hogy a könyvben a különböző variációk milyen formákat hoznak ki ugyanazokból az adatokból, és lévén menet közben, dolgokat felfedezve tanulok leggyorsabban, a legegyszerűbb volt nekifogni és kiszerkeszteni, a könyvben megadott méreteket felhasználva. Ezt:

Illustration for article titled Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni
Advertisement

Először a 17-es pont meghatározásánál akadtam el. Erről segítőkészen annyit mond el, hogy

17/a-17 = háta-egyensúlyméret + 1cm = 47 +1

de előtte a 17/a-t nem vezeti be sehol. A 6-ból induló derékvonalon van, de azon belül hol? Feltételeztem, hogy merőleges a 17a-17 a 19-25-re, úgyhogy a 6-os egyenest eltoltam a 48 centivel, majd oda tettem a 17-et, ahol a 16-ból induló egyenes elmetszi. Nagyjából stimmel a rajz, de örültem volna valami biztosabbnak.

Advertisement

Kimaradt a leírásból az 59 és a 60-as pont, a többi leírás szerint ez egy összesen 1cm széles dolog, az 57-től fél-fél centi távolságra. Odaraktam tehát.

Lefelejti az 58-as pontot is, ami az 55 karcsúsítása. Az illusztráción akkora az 58-55 távolság, mint a 24-25, szóval ráraktam ugyanúgy az 1cm-t.

Advertisement

A legnagyobb fejvakarásom a 76-os pont, ezt tényleg nem tudom honnan jön, pedig aztán az egész felső része ettől függ. Megmutatom közelebbről:

Illustration for article titled Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni
Advertisement

Erről egyik zakó szerkesztésénél sem említenek többet annál, hogy vonalérintkezés. A következő tényeket tudom róla:

 • A 33-40 szakaszon van
 • 75-76-77 derékszöget zárnak be
 • a 33-46-36-41-43 vonallal nem párhuzamos a 75-76
 • a 38-76 távolság nincs leírva sehol :(
 • a 33-75-79 nem is egy egyenes? hova görbül az?

Hogy tudjam befejezni, lecsaltam és a 38-ra raktam a 76-ot. Ettől is, de valami mástól is nem stimmel még a végeredmény.

Advertisement

A következő lépés a hibák levadászása után a karöltő ívének kitalálása lesz. Ezt természetesen sehol nem írják le, hogy is kéne megformázni, mindenhol egy magától értődő kész formát mutatnak csak, nekem pedig valami pontosabb kéne.

UPDATE: van egy tippem hogy hogy is kellene formálni, le is cseréltem a tetején a képet hozzá. a hátánál tuti nem stimmel még az ív.

Advertisement

Egyéb tanulságok:

 • A könyvben mindegyik zakó szerkesztésénél ugyanazok a pontok vannak, csak a segédváltozók mértéke különbözik. Itt tényleg egy rendszer van a háttérben!
 • Mindegyik zakóhoz másféle kihajtót rajzol, tök tetszik ahogy elrejti ezt az információt.
 • Nagyon örülnék, ha minden derékszögnél odatenné azt a pici pöttyöt, mert így egy kicsit elbizonytalanít, hogy lefelejtette-e vagy tényleg nem szabad derékszögnek vennem a rajzon dolgokat.
 • Még mindig egyáltalán nem látom, hogy mennyi az eredményben a kora divatja (azon túl, hogy a konfekecióruhás résznél megjegyzi, hogy 1971 divatos zakója egy picit eltér az itt leírttól) és mennyi az állandó — egyelőre tegyük zárójelbe, hogy az egész kortalan, állandó divat mekkora hazugság, de azért fontos lenne, hogy ha egyszer elkészítek valamit belőle, hordható és nem nagypapától örökölt legyen az eredmény.
 • Tök élvezem ezeknek a kibogarászását, remek fejtörő.
 • Butaság volt a centiben megadott paramétereket egy az egyben beírnom, így belebotlottam a javascript lebegőpontos számábrázolásába. Át kéne írnom mindent mm-be.
 • Kicsit bosszant, hogy ezek a görbék csak úgy lesznek, de legalábbis nem mondják meg sehol, mi alapján néznek pont úgy ki.

Share This Story

Get our newsletter