Testreszabás

A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen

Csak nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el kódolni

Ha van egy kalapácsod, minden szögnek tűnik: igazán az a csoda, hogy mostanig bírtam, hogy elkezdjem lekódolni a szerkesztés folyamatát. Volt pár fejvakarós pillanatom, az eredményben pedig vannak dolgok amikben nem vagyok biztos, és vannak amikben egészen biztos vagyok, hogy rossz helyen vannak.

Advertisement

A frissen beszerzett könyv normál testalkatra, normál testtartásra, minden trükközés nélküli zakóját kezdtem végigbogarászni. Egyelőre az érdekelt, milyen szabályok mentén jön létre a kész forma, esetleg hogyan változik a forma a paraméterek változtatásával. Tök érdekelt az is, hogy a könyvben a különböző variációk milyen formákat hoznak ki ugyanazokból az adatokból, és lévén menet közben, dolgokat felfedezve tanulok leggyorsabban, a legegyszerűbb volt nekifogni és kiszerkeszteni, a könyvben megadott méreteket felhasználva. Ezt:

Először a 17-es pont meghatározásánál akadtam el. Erről segítőkészen annyit mond el, hogy

17/a-17 = háta-egyensúlyméret + 1cm = 47 +1

de előtte a 17/a-t nem vezeti be sehol. A 6-ból induló derékvonalon van, de azon belül hol? Feltételeztem, hogy merőleges a 17a-17 a 19-25-re, úgyhogy a 6-os egyenest eltoltam a 48 centivel, majd oda tettem a 17-et, ahol a 16-ból induló egyenes elmetszi. Nagyjából stimmel a rajz, de örültem volna valami biztosabbnak.

Advertisement

Kimaradt a leírásból az 59 és a 60-as pont, a többi leírás szerint ez egy összesen 1cm széles dolog, az 57-től fél-fél centi távolságra. Odaraktam tehát.

Lefelejti az 58-as pontot is, ami az 55 karcsúsítása. Az illusztráción akkora az 58-55 távolság, mint a 24-25, szóval ráraktam ugyanúgy az 1cm-t.

Advertisement

A legnagyobb fejvakarásom a 76-os pont, ezt tényleg nem tudom honnan jön, pedig aztán az egész felső része ettől függ. Megmutatom közelebbről:

Advertisement

Erről egyik zakó szerkesztésénél sem említenek többet annál, hogy vonalérintkezés. A következő tényeket tudom róla:

 • A 33-40 szakaszon van
 • 75-76-77 derékszöget zárnak be
 • a 33-46-36-41-43 vonallal nem párhuzamos a 75-76
 • a 38-76 távolság nincs leírva sehol :(
 • a 33-75-79 nem is egy egyenes? hova görbül az?

Hogy tudjam befejezni, lecsaltam és a 38-ra raktam a 76-ot. Ettől is, de valami mástól is nem stimmel még a végeredmény.

Advertisement

A következő lépés a hibák levadászása után a karöltő ívének kitalálása lesz. Ezt természetesen sehol nem írják le, hogy is kéne megformázni, mindenhol egy magától értődő kész formát mutatnak csak, nekem pedig valami pontosabb kéne.

UPDATE: van egy tippem hogy hogy is kellene formálni, le is cseréltem a tetején a képet hozzá. a hátánál tuti nem stimmel még az ív.

Advertisement

Egyéb tanulságok:

 • A könyvben mindegyik zakó szerkesztésénél ugyanazok a pontok vannak, csak a segédváltozók mértéke különbözik. Itt tényleg egy rendszer van a háttérben!
 • Mindegyik zakóhoz másféle kihajtót rajzol, tök tetszik ahogy elrejti ezt az információt.
 • Nagyon örülnék, ha minden derékszögnél odatenné azt a pici pöttyöt, mert így egy kicsit elbizonytalanít, hogy lefelejtette-e vagy tényleg nem szabad derékszögnek vennem a rajzon dolgokat.
 • Még mindig egyáltalán nem látom, hogy mennyi az eredményben a kora divatja (azon túl, hogy a konfekecióruhás résznél megjegyzi, hogy 1971 divatos zakója egy picit eltér az itt leírttól) és mennyi az állandó — egyelőre tegyük zárójelbe, hogy az egész kortalan, állandó divat mekkora hazugság, de azért fontos lenne, hogy ha egyszer elkészítek valamit belőle, hordható és nem nagypapától örökölt legyen az eredmény.
 • Tök élvezem ezeknek a kibogarászását, remek fejtörő.
 • Butaság volt a centiben megadott paramétereket egy az egyben beírnom, így belebotlottam a javascript lebegőpontos számábrázolásába. Át kéne írnom mindent mm-be.
 • Kicsit bosszant, hogy ezek a görbék csak úgy lesznek, de legalábbis nem mondják meg sehol, mi alapján néznek pont úgy ki.

Share This Story

Get our newsletter