Annak ellenére, hogy végtelenül pacifista gyáva ember vagyok, valamiért nagyon szeretem a katonai egyenruhákat és a terepmintákat. Mondjuk egyikből se kifejezetten a hatékony, a praktikus vagy akár a kényelmes változatokat: legyen inkább szép, erőfeszítés nélkülien összeszedetten elegáns, vagy komikusan túlbonyolított inkább: azok a darabok, amikből a mostani "klasszikus" férfiruhák kialakultak, csak esetleg több vitézkötéssel meg színnel meg válldísszel meg zsebbel.

Kamuflázsból se a zöld-barna-erdőben bujócskázós, sokkal inkább az első világháborús, torpedó- és látásösszezavaró zebra mintás dazzle camo, vagy a modern, tudományos alapon tervezett, de kétséges hatékonyságú pixeles minták jönnek be. Utóbbiból vásároltam kicsit be:

Ez a dzseki pont nem az a fajta szabás, amit szeretnék (szűk arasznyit kéne bevenni hasban, hogy formája legyen, ne csak egy henger, pedig vállban pont jó), de egyrészt $5-ba került, másrészt a mintája és a minta története nagyon szórakoztat. Ez a jelenleg az amerikai hadsereg által használt Army Combat Uniform része, a pixeles minta pedig a tengerészgyalogság MARPAT mintájának a megirigyelt, lekoppintott és hatástalanná tett változata, az Universal Camuflage Pattern: míg a MARPAT-ból különböző terepekre különböző színváltozatok vannak (erdő, hó, sivatag), a hadseregnek muszáj volt rátennie egy lapáttal, az ő mintájuk univerzális, azaz összesen ez az egyféle van belőle. Gondolhatjátok mi lett ennek az eredménye, de a hadseregnek hat év kellett, amíg belátta, hogy legyen bármilyen menő a minta, ha kilövik miatta az embereit az mégse jó deal, így a 2010 utáni gyakorlóruhák már a teljesen unalmas Multicam mintában készülnek.

Talán ennél is abszurdabb (és lényegesen szebb színű!) a tengerészet Navy Working Uniform Type I egyenruhája, aminek az anyagából 4 yardot vettem. Bár a tengerészetnek volt annyi esze, hogy nem egyetlen mintát használt fel minden terepre, ők sem tudtak elmenni amellett, hogy ez a pixeles minta mennyire menő és kell. A tengerészek által áfonyának (blueberries) vagy aquaflázsnak csúfolt és általánosan rühellt egyenruha így azon túl, hogy kevésbé látszik rajta a kosz, mert nagyon hasonlít a ruha színe a hajó színével, semmi taktikai előnyt nem biztosít viselőjének, hiszen a hajó nem pont az a terep, ahol bármi értelme lenne a rejtőzködésnek.

Advertisement

Akkor pedig, ha véletlenül beleborul a tengerbe, kifejezetten hátrányos is, hogy egy tengerszínű rejtőmintába van öltözve a tengerész.

Mindezen erős érvek ellenére viszont egyet kell értsek a tengerészet vezérkarával: ez a minta nagyon menő. A 4 yard ny/co anyagomból (3,6 méter) arra gondoltam, hogy csinálok belőle egy nadrágot és megpróbálok úgy ügyeskedni, hogy maradjon mellé elég egy egyszerű, strukturálatlan-béleletlen-de-zakószerűséghez. Ami nyilván optimista és merész, mert még Márton nadrágját se fejeztem be egyelőre, de egyelőre bízok benne, hogy lehetséges.

Advertisement