Testreszabás

A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen
A párhuzamosok a végtelenben összeérnek, mert nem tudok még egyenesen varrni rendesen

3d-ben modellezett trottyos gatyák és dolmányok a xviii. századból

Illustration for article titled 3d-ben modellezett trottyos gatyák és dolmányok a xviii. századból

A vintage-nel is vintage-ebb Hottó Éva disszertációja, amire nyilván tök mást keresve bukkantam: A XVII - XVIII. századi magyar férfi öltözetek jellemző szabásformáinak rekonstrukciós elemzése címmel megmutatja, hogy is lehet múzeumi- és szabásminta dokumentációk felületes rajzaiból, a testméret dokumentált változásai alapján rekonstruálni, majd egy 3d modellezett bábura rárakni, hogy vizualizáljuk hogy is nézett ki a magyar férfiruha mielőtt az európaszerte standardizálódó angol divat vette át a helyét.

Advertisement
Illustration for article titled 3d-ben modellezett trottyos gatyák és dolmányok a xviii. századból

Ez a nadrág egyébként nem egy az egyben a ma is létező székelyharisnya? (Pláne a második oszlop, az ívelt csíkkal). A hosszú dolmányt pedig simán el tudom képzelni, a hiphopos hypebeastes térdig érő de vékony pólós világba tök beleillik, csak mondjuk az illusztrációhoz renderelt piros helyett feketében.

Advertisement

Elméletben tudtam (legalábbis ezzel győzködöm magam), hogy ezek a dolgok működhetnek, hogy fogsz egy vázlatos rajzot, megkeresed hol van a képen a váll, a derék, a csípő stb, majd a most szokásos kényelmi többletekkel korrigálod és ezek alapján újraszerkeszted az eredetit, de ez a cikk bizonyította, hogy ez egy működőképes folyamat. A 3d megjelenítés pedig tényleg hab a tortán, annyira magától értetődően jó ötlet. Nagyon hiányzik egy ilyen workflow, mert fejben nem tudom ezeket elképzelni / lepróbálni, az elkészítéssel pedig nagyon lassú vagyok. Meg kéne tanulnom a Blendert kezelni? Van célprogramabb dolog erre? Vagy kezdjek valamit összemókolni three.js-ben?

(amúgy mit szóltok, ha nem csak konkrét befejezett projektekről írnék itt, hanem jegyzetfüzetnek használnám ezt a blagot?)

Share This Story

Get our newsletter