Ismertem már Davide Taub blogját, néztem már végig leesett állal az érdekesen megcsavart zakóit, viszont amikor most újra szembejött az oldal linkje és kicsivel értőbb szemmel néztem végig a képeket, megakadt a szemem az egyik csavart ívű zakó mellé illusztrációként feltöltött szabásmintán, különösen a Batman-logo-szárnyon. Nem hagyott nyugodni, úgyhogy átrajzoltam magamnak, hogy megértsem, mi történik itt:

Valamennyit torzít a kép, de nem tudom megállapítani, hova és mennyit, szóval nem próbáltam kijavítani, csak Sketchben átrajzoltam a formákat és a képből kiszedhető vonalakat és jelöléseket, majd rávetítettem a nagykönyvből magamra szerkesztett zakó szabásmintáját összehasonlításként.

Az ujját a legegyszerűbb megérteni: ott két párhuzamos vonal lenne, azt tükörtengelyként véve tükrözött egy ívet.

Advertisement

A váll pont annyival meredekebb a hátrészen, mint amennyivel fennebb fejeződik be az elejerészen: a lényeg az, hogy a teljes karöltő kerülete ne változzon. Érdekelne vajon mennyit számít, hogy így változik a szög ahogy egymáshoz illeszkednek, befolyásolja-e az anyag nyúlását, stb.

A hátánál az oldalív már cselesebb:

Advertisement

A kék vonal az én méreteimre szerkesztett zakó, a zöld pedig egy ugyanilyen frakk háta, arányosan átméretezve és ráillesztve: valahol a kettő között van. Az oldalrész pedig pont annyival szélesebb, mint amennyivel szűkebb a hát. Egyébként ez az alkatrész az, ami a legpontosabban ráhelyezhető a saját szerkesztésűre:

Felmerül a kérdés, hogy vajon büntetés nélkül lehet-e az illesztések helyét így arrébbrakni? A frakk íves háta gondolom sokkal pontosabb formázást enged meg, mintha nem lenne ott külön darab, de feltételezem, hogy ebben az is szempont, hogy az ív pont a lapocka fölé van ott szerkesztve – ha kinnebb teszed, akkor is úgy működik-e a formázása?

Advertisement

Az elejénél maradt a legtöbb kérdőjelem, részben azért, mert nem sikerült elég pontosan ráillesztenem a saját szerkesztésű zakó mintáját: feltételezem, hogy a kép torzít és fényképezőgép nem volt teljesen merőleges a kartonlapokra. Egyszerre és arányt tartva méreteztem át a saját méréseim alapján szerkesztett zakó alkatrészeit, és itt, ha deréknál egymásra helyezem, se nyaknál, se a hossza nem stimmel, pedig a másik két alkatrésznél majdnem helyes volt az eredmény.

Itt kezdtem el gondolkodni azon is, vajon rajta van-e a varrásszélesség a rajzon: a lifegő oldalrész nagyvonalú ívei annyival szélesebb szűkítőt jelentenek a kékhez képest, hogy azt feltételezem, hogy nincsen. A formája viszont így is érdekes. Az egészet pedig külön alkatrészként választja le, ami majdnem a válltól a mell fölött megy át.

Advertisement

Szeretnék egyszer eljutni arra a szintre, hogy amikor nekifutok én is hasonló átszerkesztéseknek, akkor tizedennyire nézzen ki jól a végeredmény, addig pedig csak szájtátva lesek.